ECHT HOUT OF EEN HOUTTEGEL?

De warme en natuurlijke uitstraling van houten vloeren heeft altijd aantrekkingskracht gehad. Maar wat als je die esthetiek kunt combineren met duurzaamheid en onderhoudsgemak? Dat is waar houtlooktegels in het spel komen. In deze blog verkennen we de voor- en nadelen van houtlooktegels en vergelijken we ze met traditionele houten vloeren.

Houtlooktegels: Een Slimme Imitatie

Houtlooktegels, zoals de naam al doet vermoeden, zijn keramische of porseleinen tegels die ontworpen zijn om eruit te zien als echt hout. Met behulp van geavanceerde printtechnologie kunnen houtnerfpatronen, texturen en kleurschakeringen levensecht worden nagebootst.

Voordelen van Houtlooktegels:

 1. Duurzaamheid: Houtlooktegels zijn veel duurzamer dan echt hout. Ze zijn bestand tegen krassen, vlekken en slijtage, waardoor ze ideaal zijn voor drukbezochte ruimtes. Daarnaast trekken ze niet krom, zoals echt hout dat wel zou kunnen doen.
 2. Waterbestendigheid: In tegenstelling tot echt hout zijn houtlooktegels waterbestendig. Ze kunnen veilig worden gebruikt in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
 3. Vloerverwarming: Bij een echte houtenvloer kan je niet gebruik maken van een vloerverwarming dat heeft te maken met dat de vloer bol of hol kan komen te staan omdat de onderkant kan gaan uitdrogen. Bij een houttegel hoef je daarover geen zorgen te maken.
 4. Onderhoudsgemak: Houtlooktegels vergen minimaal onderhoud. Ze hoeven niet te worden geschuurd, gelakt of geolied zoals houten vloeren.
 5. Veelzijdigheid: Houtlooktegels zijn verkrijgbaar in verschillende patronen, kleuren en maten, waardoor je de flexibiliteit hebt om de gewenste uitstraling te creëren.
 6. Allergievriendelijk: In tegenstelling tot houten vloeren kunnen houtlooktegels geen allergenen vasthouden, zoals stof of pollen.
 7. Milieu: Voor de houtlooktegels hoeven geen bomen gekapt te worden.

Nadelen van Houtlooktegels:

 1. Geluid en Gevoel: Hoewel houtlooktegels realistisch ogen, kunnen ze niet dezelfde tactiele ervaring bieden als echt hout. Ze voelen koeler aan en produceren een ander geluid wanneer erop wordt gelopen.
 2. Esthetische Verschillen: Ondanks de geavanceerde printtechnologie kunnen sommige details van echt hout, zoals de diepte van de nerven, niet volledig worden gereproduceerd.
 3. Installatie: De installatie van houtlooktegels kan wat complexer zijn dan traditionele tegels vanwege het patroon en de positionering die nodig zijn om de houtlook te behouden.
 4. Insecten: Insecten zijn gek in de zomer op buiten houtlooktegels wegens dat de onderkant van de tegel koud blijft, dus een perfecte schuilplaats voor insecten.

Houtlooktegels zijn dus een slimme keuze voor wie de esthetiek van hout wil combineren met duurzaamheid en gemak. Ze bieden een reeks voordelen die traditionele houten vloeren niet kunnen bieden, zoals duurzaamheid en waterbestendigheid. Hoewel ze het echte gevoel en geluid van hout niet helemaal kunnen repliceren, bieden houtlooktegels toch een aantrekkelijke en praktische optie voor een breed scala aan ruimtes. Of je nu gaat voor de tijdloze charme van echt hout of de veelzijdigheid van houtlooktegels, beide keuzes hebben hun eigen unieke aantrekkingskracht. Geïnteresseerd in een houtlooktegel voor jouw project of showroom? Vraag dan nu een gratis sample aan en wij versturen het vandaag nog!