De puzzel van legpatronen: ken jij de bekendste allemaal?

Tegels zijn als stukjes van een creatieve puzzel die samenkomen om prachtige patronen te vormen op vloeren en muren. De manier waarop tegels worden gelegd, speelt een cruciale rol in het uiteindelijke uiterlijk van een ruimte. Maar hoeveel van de bekendste legpatronen ken jij eigenlijk? Legpatronen hebben het vermogen om de sfeer en perceptie van een ruimte drastisch te veranderen. Ze kunnen een gevoel van beweging, symmetrie, diepte en stijl toevoegen. Of je nu kiest voor een tijdloos patroon of iets gewaagds en moderns, legpatronen zijn de sleutel tot het creëren van visuele impact in elk interieur. In deze blog werpen we een licht op enkele van de meest iconische legpatronen en ontdekken we hoe ze een ruimte kunnen transformeren. 

Diagonaal verband

Bij dit patroon worden de tegels diagonaal gelegd in plaats van recht of verspringend. Dit voegt visuele interesse toe aan een ruimte en kan deze groter laten lijken. Dit kan je op de vloer doen, maar probeer dit ook eens op de wand. Laat de tegels dan netjes de hoeken omlopen.

Visgraatvloer (keperverband, elleboogverband, visgraatverband)

In dit patroon worden de tegels in een visgraatconfiguratie gelegd, waarbij ze elkaar onder een hoek van 45 graden kruisen. Dit klassieke patroon voegt een vleugje elegantie en luxe toe aan de ruimte. Deze kom je tegenwoordig in veel interieurs tegen en is een populaire trend geworden in tegelland. Je ziet het vooral bij houten vloeren, houtlook tegels of klinkers op een terras. Kies voor een lang en smal model tegel om dit helemaal tot zijn recht te laten komen.

 

Halfsteenverband (metselverband)

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende en eenvoudige patroon. Elke rij tegels begint halverwege de tegels in de rij erboven, wat zorgt voor een verspringend effect. Het resultaat is een eenvoudig en tijdloos patroon dat geschikt is voor zowel vloeren als muren. Dit patroon is niet ingewikkeld en veelgebruikt. Je legt de tegels zoals je bakstenen zou metselen. Het zorgt voor een levendig interieur en maakt jouw vloer een stuk minder saai.

 

Romeins legpatroon (wildverband)

Dit patroon bestaat uit rechthoekige tegels van twee verschillende formaten die elkaar in een verband kruisen. Het resultaat is een gevarieerd en aantrekkelijk patroon dat diepte toevoegt. Kies tegels in verschillende formaten om dit patroon te leggen. Het is iets ingewikkelder om te leggen, maar zorgt wel voor een unieke uitstraling. Je komt dit patroon vaak tegen in woningen met een landelijke uitstraling.

Dambordpatroon

Bij het dambordpatroon of blokpatroon worden tegels van dezelfde grootte in groepen geplaatst, met een tussenruimte ertussen. Dit creëert een strak en modern uiterlijk dat de aandacht vestigt op de tegels zelf. Kies twee verschillende kleuren (bijvoorbeeld zwart/wit) en leg ze om en om neer, zodat je haast een dam- of schaakbord creëert.

Mozaïekpatroon

Een mozaïekpatroon omvat kleine tegels die samen complexe en gedetailleerde patronen vormen. Dit patroon biedt eindeloze ontwerpmogelijkheden en wordt vaak gebruikt voor decoratieve accenten.

Engels Verband

Bij het Engels verband worden vierkante en rechthoekige tegels in een patroon geplaatst waarbij elke tegelgrens wordt gehalveerd. Dit patroon creëert een subtiele textuur en kan ruimtes groter doen lijken.

Zigzag Patroon (Chevron)

In het zigzagpatroon worden rechthoekige tegels in een V-vorm geplaatst, waardoor een dynamisch en opvallend patroon ontstaat.

Legpatronen zijn als kunstwerken die worden gecreëerd met tegels als hun canvas. Van de eenvoudige en tijdloze verspringende patronen tot de complexe en gedetailleerde mozaïeken, elk patroon draagt bij aan de unieke uitstraling van een ruimte. Dus, ken jij alle bekendste legpatronen? Het begrijpen van deze patronen stelt je in staat om te spelen met ontwerp, esthetiek en stijl, en om een ruimte te transformeren tot iets buitengewoons.