De cruciale rol van antislipwaarden in Badkamers en Doucheruimtes

Badkamers en doucheruimtes zijn vaak vochtige omgevingen waar het risico op uitglijden en vallen aanzienlijk is. Het kiezen van de juiste tegels met de juiste antislipwaarde is van vitaal belang om de veiligheid van deze ruimtes te waarborgen. In deze blogpost onderzoeken we waarom de antislipwaarde een cruciale factor is bij het kiezen van tegels voor badkamers en doucheruimtes en hoe dit bijdraagt aan een veilige en zorgeloze omgeving.

De antislipwaarde, ook bekend als de R-waarde, meet de weerstand van een oppervlak tegen glijden. Hoe hoger de R-waarde, hoe groter de antislipkwaliteit van het oppervlak. Bij het kiezen van tegels voor badkamers en doucheruimtes is het essentieel om aandacht te besteden aan de R-waarde. Voor tegels waar mensen regelmatig met blote voeten lopen, is een extra antislipwaarde van toepassing. Deze antislipwaarde voor blote voeten wordt uitgedrukt in drie letters:  A, B & C.

A staat voor een antislipwaarde voor droge vloeren, zoals een droge kleedkamervloer. Hellingen > 12°

B geeft aan dat de antislipwaarde hoog genoeg is voor natte vloeren, zoals douches in commerciële ruimtes. Hellingen > 18°

C staat voor vochtige of kletsnatte vloeren in bijvoorbeeld zwembaden, zoals doorloop voetbaden of trappen in het water. Hellingen > 24°

Badkamer
Bijna altijd hebben de waardes R9 en R10 ook de aanvulling A, dus zijn deze prima te gebruiken voor de badkamer in uw huis. Wil je meer weten over de antislipwaarde en hoe deze bepaald wordt? Lees dan ook de meer over de antislipwaarde bij schoenen.

De antislipwaarde van tegels is een factor die niet over het hoofd mag worden gezien bij het ontwerpen en inrichten van badkamers en doucheruimtes. Het creëren van een veilige omgeving voor gezinnen, gasten en iedereen die de ruimte gebruikt, is van het grootste belang. Door tegels te kiezen met een geschikte antislipwaarde kun je een balans vinden tussen stijl en veiligheid, wat resulteert in een zorgeloze en comfortabele badervaring.