Tegels voor in de tuin

Buitentegel

Een mooi en functioneel terras is een waardevolle toevoeging aan elk huis. Terrastegels vormen de basis van zo’n buitenruimte, waardoor ze van essentieel belang zijn voor zowel het visuele aspect als de duurzaamheid. In deze blog duiken we dieper in op het kiezen, plaatsen en onderhouden van terrastegels, inclusief tips om groene aanslag op afstand te houden.

Welke tegel voor mijn tuin?

Bij het kiezen van terrastegels zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Terrastegels zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals keramiek, natuursteen, beton en hout. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen en esthetiek. Keramische tegels zijn duurzaam en onderhoudsarm, terwijl natuursteen een rustieke charme biedt. Betonnen tegels zijn budgetvriendelijk en houten tegels geven een warme uitstraling. De grootte en vorm van de tegels hebben invloed op hoe ruimtelijk het terras aanvoelt. Grotere tegels kunnen een eigentijdse uitstraling geven, terwijl kleinere tegels een klassieke sfeer creëren. Denk na over het patroon waarin je de tegels wilt leggen. Tenslotte is het belangrijk om kleuren en stijlen te kiezen die aansluiten bij de esthetiek van je huis en tuin. Neutrale kleuren zijn tijdloos en veelzijdig, terwijl gedurfde kleuren een statement kunnen maken.

Tegels leggen in de tuin

Tegels in de tuin leggen is geen eenvoudige klus. Het correct plaatsen van terrastegels is cruciaal voor een duurzaam en aantrekkelijk terras. Daarom is het prettig om dit uit te besteden aan professionals, zodat jij alleen maar de tegels hoeft uit te zoeken en daarna met je benen omhoog kan! Toch liever zelf tuintegels leggen? Zorg dan eerst voor een stevige ondergrond door de bestaande grond goed te egaliseren en te verdichten. Gebruik indien nodig een laag gebroken steen of grind als basis voor stabiliteit en drainage. Plaats vervolgens randopsluiting, zoals betonnen randen, om de tegels op hun plaats te houden en te voorkomen dat ze verschuiven. Kies een legpatroon, zoals een rechtlijnig verband, visgraatpatroon, of diagonaal verband. Markeer de hoeken van het terras en gebruik touw en piketten om richtlijnen te creëren. Bij het leggen van de tegels is het belangrijk om te beginnen vanuit het midden van het terras en naar buiten toe te werken. Verspreid een dunne laag mortel of speciaal tegellijm en plaats de tegels met een lichte draaiende beweging om luchtbellen te vermijden. Nadat de tegels zijn geplaatst, vul je de voegen met voegmortel. Dit helpt niet alleen om de tegels op hun plaats te houden, maar ook om waterophoping te voorkomen. Tenslotte laat je de voegmortel uitharden en veeg je het overtollige materiaal weg. Reinig de tegels grondig om resten te verwijderen.

Groene aanslag? Terrastegels schoonmaken

Buitentegels zijn een erg mooie aanvulling op je tuin, maar het is wel belangrijk om ze goed te onderhouden. Heb je toch last van groene aanslag? Zonde, maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om dit te voorkomen en op te lossen. Groene aanslag, meestal veroorzaakt door algen en mossen, kan het uiterlijk van je terrastegels namelijk flink aantasten.

  1. Regelmatig reinigen: Houd je terras regelmatig schoon door het wegvegen van bladeren en vuil. Dit voorkomt dat vocht wordt vastgehouden en algen de kans krijgen om te groeien.
  2. Zonlicht: Zonlicht remt de groei van algen en mossen. Overweeg om planten te snoeien of obstakels weg te halen die schaduw op je terras werpen.
  3. Hogedrukreiniging: Gebruik zo nu en dan een hogedrukreiniger om groene aanslag te verwijderen. Houd hierbij de juiste drukinstellingen aan om schade aan de tegels te voorkomen.
  4. Milieuvriendelijke reinigers: Er zijn milieuvriendelijke reinigingsmiddelen beschikbaar die effectief groene aanslag kunnen verwijderen zonder schade aan planten en het milieu. Dit kun je ook doen: los 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep op in een volle emmer met water (ongeveer 10 liter), giet dit over de tegels uit en laat het een uurtje inwerken. Daarna goed naspoelen met water en even schrobben met de bezem.

Ruime keuze buitentegels

Bij Tegelmonsters bieden we een ruime keuze aan buitentegels en terrastegels. Kies je voor houten buitentegels of wil je ruimtelijkheid creëren met een lichte buitentegel? Dankzij de ruime keuze in tegels is er voor elke tuin en elk terras iets geschikts te vinden. Wil je meer weten over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.