Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van keramische tegels

Keramische tegels schoonmaken lijkt heel eenvoudig en als je eenmaal weet hoe het moet, zijn ze ook vrij makkelijk in onderhoud. Toch krijg je misschien wazige vlekken en strepen op je tegels en worden ze na verloop van tijd minder mooi. Wist je dat dat kan komen doordat je ze verkeerd schoonmaakt? Na het lezen van deze informatie doe je het nooit meer verkeerd.

 

Verkeerde schoonmaakmaterialen

Waarmee maak jij je keramische tegels schoon? Vaak wordt aangeraden om bijvoorbeeld groene zeep, boenwas, allesreiniger, wasverzachter of zelfs shampoo te gebruiken. De vloer zal ook in eerste instantie gaan glanzen, waardoor het lijkt alsof het heel goed werkt. Uiteindelijk ontstaat er juist een waas waarin vlekken, strepen en voetstappen zijn te zien. En deze krijg je dan ineens niet meer weg. Dat komt doordat vuil zich gemakkelijk aan die vettige laag op de tegels hecht. Zonde!

Hoe maak je de vlekken op keramische tegels schoon?

Gelukkig is je vloer nu niet helemaal verloren. Er is nog een oplossing om deze hardnekkige vlekken van je vloer te verwijderen. Gebruik hiervoor een speciale stripper/remover. Deze is vaak wel verkrijgbaar bij tegelhandels en bouwmarkten. Hiermee kan je vervolgens oud en hardnekkig vuil mee verwijderen, maar ook oude was- en polymeerfilms weghalen. Daarna is je vloer weer als nieuw!

Niet nadweilen

Je hebt je vloer schoongemaakt met de juiste middelen, maar alsnog komen er vlekken of blijven de tegels een beetje plakken, waardoor ze erg vies worden. Heb je de tegels wel even na-gedweild met schoon water? Dit is erg belangrijk als je keramische tegels schoonmaakt.

Schoonmaken van keramische tegels

Als je de vlekken hebt verwijderd en de vloer weer schoon is, kun je deze dweilen met een goede microvezeldweil. Gebruik daarbij water met een scheutje schoonmaakazijn. Hiermee verwijder je kalk- en zeepresten. Heb je last van vettigheid of loopvuil? Dan kun je een licht alkalisch reinigingsmiddel gebruiken, zoals st. Marc, op basis van soda. Let erop dat je je tegels na het schoonmaken even nadweilt met schoon water. Eventueel kun je ook een stoomapparaat gebruiken voor het schoonmaken van keramische tegels.