De zes meest gemaakte fouten bij het schoonmaken van keramische tegels

Keramische tegels schoonmaken lijkt heel eenvoudig en als je eenmaal weet hoe het moet, zijn ze ook vrij makkelijk in onderhoud. Toch krijg je misschien wazige vlekken en strepen op je tegels en worden ze na verloop van tijd minder mooi. Wist je dat dat kan komen doordat je ze verkeerd schoonmaakt? Na het lezen van deze informatie doe je het nooit meer verkeerd.  

Verkeerde schoonmaakmaterialen

Waarmee maak jij je keramische tegels schoon? Vaak wordt aangeraden om bijvoorbeeld groene zeep, boenwas, allesreiniger, wasverzachter of zelfs shampoo te gebruiken. De vloer zal ook in eerste instantie gaan glanzen, waardoor het lijkt alsof het heel goed werkt. Uiteindelijk ontstaat er juist een waas waarin vlekken, strepen en voetstappen zijn te zien. En deze krijg je dan ineens niet meer weg. Dat komt doordat vuil zich gemakkelijk aan die vettige laag op de tegels hecht. Zonde!

Gelukkig is je vloer nu niet helemaal verloren. Er is nog een oplossing om deze hardnekkige vlekken van je vloer te verwijderen. Gebruik hiervoor een speciale stripper/remover. Deze is vaak wel verkrijgbaar bij tegelhandels en bouwmarkten. Hiermee kan je vervolgens oud en hardnekkig vuil verwijderen, maar ook oude was- en polymeerfilms weghalen. Daarna is je vloer weer als nieuw!

Niet nadweilen

Je hebt je vloer schoongemaakt met de juiste middelen, maar alsnog komen er vlekken of blijven de tegels een beetje plakken, waardoor ze erg vies worden. Heb je de tegels wel even nagedweild met schoon water? Dit is erg belangrijk als je keramische tegels schoonmaakt. Te veel water kan leiden tot doordringing van het tegeloppervlak en kan vuil en vlekken naar binnen trekken. Gebruik een vochtige dweil in plaats van een doordrenkte om overtollig water te voorkomen.

Onjuiste voegreiniging

Voegen kunnen vuil en vlekken verzamelen. Het gebruik van een te harde borstel of schurende middelen om voegen schoon te maken, kan schade veroorzaken. Kies voor een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel om voegen schoon te houden.

Verkeerd gebruik van stoomreinigers

Hoewel stoomreinigers effectief kunnen zijn, moeten ze voorzichtig worden gebruikt op keramische tegels. Te veel hitte en druk kunnen voegen beschadigen en de tegellijm verzwakken.

Gebruik van vuile dweilen en doeken

Het gebruik van vuile dweilen en doeken verspreidt eerder vuil dan dat het het schoonmaakt. Gebruik altijd schone en goed uitgewrongen dweilen om vuil te verwijderen zonder het oppervlak te bevuilen.

Het ontbreken van tapijten en matten

Het niet plaatsen van tapijten of matten op veel belopen gebieden kan vuil en krassen op het tegeloppervlak veroorzaken. Plaats matten bij ingangen en onder meubels om de levensduur van je tegels te verlengen.

Het schoonmaken van keramische tegels kan eenvoudig zijn als je de juiste technieken en schoonmaakmiddelen gebruikt. Het vermijden van deze veelgemaakte fouten zal ervoor zorgen dat je keramische tegels langdurig hun glans en schoonheid behouden. Met een beetje zorg en aandacht kun je genieten van een prachtige vloer of wand die de tand des tijds doorstaat.