Hoe moet je tegels schoonmaken?

Tegels schoonmaken

De meeste tegels zijn vrij makkelijk in onderhoud. Maar soms heb je last van groene aanslag op tegels, of wil je ze even grondig schoonmaken. Om een lange levensduur van jouw tegels te garanderen, is het belangrijk dat je ze wel op de juiste manier schoonmaakt. Je wil de tegels namelijk niet beschadigen! Lees in dit artikel wat je juist wel en wat je dus niet moet doen.

Keramische tegels schoonmaken

Keramische tegels zijn erg gemakkelijk in het onderhoud. Doordat de tegel op hoge temperatuur gebakken wordt, branden de poriën dicht waardoor zich geen vuil tussen de tegels kan nestelen. Het oppervlakkig liggende vuil haal je eenvoudig weg tijdens je wekelijkse schoonmaak. Gebruik hiervoor een zo neutraal mogelijk schoonmaakmiddel (pH7) zonder zuren en vermijd middelen met olie. Dit gaat namelijk laagjes vormen op de tegels. Neem de vloer nog een keer af met water en ze zijn weer als nieuw.

Groene tegels? Terrastegels schoonmaken

Ook buitentegels onderhouden kan een kunst zijn. Het kan gebeuren dat je last krijgt van groene aanslag. Zonde, maar gelukkig is er nog een oplossing. Doe bijvoorbeeld wat schoonmaakazijn in een spuitfles en spuit dit over de tegels met groene aanslag. Spoel het met water na en schrob even met een harde bezem. Dit kun je ook doen: los 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep op in een volle emmer met water (ongeveer 10 liter), giet dit over de tegels uit en laat het een uurtje inwerken. Let er  wel op dat je na deze trucs je de tegels goed naspoelt met water en even schrobt met een harde bezem, zeker als je huisdieren hebt. Er kan namelijk nog wat achterblijven anders en dat is niet goed voor dieren.

Kan ik de hogedrukspuit gebruiken op mijn tuintegels?

Dat ligt heel erg aan de tegels die in jouw tuin liggen. Het is erg belangrijk dat te weten voordat je zomaar de hogedrukreiniger op je tegels zet. Hebben je tegels een toplaag? Dan kun je beter geen hogedrukreiniger gebruiken! De druk hiervan is namelijk zo hard dat je de toplaag ervan af spuit. Ook tegels van cement kun je beter geen behandeling geven met de hogedrukreiniger. Deze zijn in vergelijking met natuursteen redelijk zacht. Daardoor spuit je de bovenste laag eraf, worden de tegels ruw en groeit er uiteindelijk sneller aanslag op. En dan ben je weer terug bij af. Tot slot moet je er rekening mee houden dat je zand tussen je tegels wegspuit. Dit klinkt niet heel ernstig, maar hierdoor kunnen je terrastegels wel scheef gaan liggen en zelfs verzakken. Mocht je dan toch de hogedrukreiniger willen gebruiken, vul de ruimte tussen de tegels dan weer op.