Travertin: de bijzondere tegel met een verhaal

In onze vorige blog deelden we onze ervaringen van de Cersaiebeurs in 2023, waar Travertin een hot topic was. Maar wat is Travertin eigenlijk?

De geschiedenis van Travertin gaat eeuwen terug. Het is gebruikt als bouwmateriaal voor enkele van de meest iconische gebouwen ter wereld, zoals het Colosseum in Rome en de Sacré-Cœur in Parijs. Deze stenen hebben de tand des tijds doorstaan en laten zien hoe duurzaam travertin kan zijn.

Travertin is een soort kalksteen die wordt gevormd wanneer kalk neerslaat uit verzadigd water met calciumcarbonaat. Wat dit materiaal echt speciaal maakt, is dat takjes, bladeren en ander organisch materiaal dat in het water valt en later vergaat, de kenmerkende onregelmatige poriën van Travertin veroorzaken. Deze kleine openingen geven de tegels een unieke textuur en uitstraling. Ze creëren een speels en organisch patroon dat varieert van tegel tot tegel. Dit betekent dat geen twee Travertintegels precies hetzelfde zullen zijn. Wat betreft kleur, kan Travertin variëren van zachte, warme tinten zoals lichtbeige en crème tot diepere, aardse kleuren zoals bruin en grijs.

Het wordt vaak gebruikt voor vloeren, vensterbanken en trappen. Het kan een ruimte een tijdloze uitstraling geven en een gevoel van elegantie creëren. Het mooie van Travertin is dat het nog steeds erg populair is en een echte comeback heeft gemaakt. Echter, het is belangrijk om te weten dat Travertin, vanwege zijn open structuur, niet ideaal is voor buitengebruik in ons Nederlandse klimaat. Het kan gevoelig zijn voor vorst, wat de stenen kan beschadigen. Daarom wordt het meestal binnenshuis toegepast.

Sommige Travertintegels worden in de fabriek bewerkt om de karakteristieke gaatjes op te vullen en vervolgens worden ze vaak glad afgewerkt. Dit geeft de tegels een strak en modern uiterlijk. Anderzijds behouden onbehandelde Travertintegels hun natuurlijke uitstraling, waarbij de poriën vaak tijdens het voegen worden gevuld met voegmortel.

Wij hebben diverse Travertintegels in onze collectie beschikbaar.