Welke voegkleur past het beste bij mijn tegelwand of vloer?

Je hebt besloten welke badkamertegels, vloer- of wandtegels er gelegd gaan worden. Maar daarmee ben je er nog niet. Heb je er al over nagedacht welke voegkleur je gaat gebruiken bij de tegels? Je kunt kiezen voor contrast, een versterkende of onopvallende voegkleur.

 

Voegkleur bij lichte tegels

Wanneer je graag een hele lichte, ruimtelijke look wil creëren, kies dan voor een witte voeg. De voeg valt dan niet op en de lijnen vallen haast weg. Om de tegel iets te benadrukken, kun je beter een lichtgrijze voeg kiezen. Dit is neutraal en geeft nog steeds een ruimtelijk effect. Maar het kan ook interessant zijn om iets gewaagds te kiezen en te gaan voor een donkere voegkleur. Het zorgt voor een opvallend, industrieel effect. Wil je helemaal opvallen? Ga dan voor een gekleurde voeg. Let er wel op dat die kleur ergens anders in de ruimte terugkomt, zodat het bij elkaar past.

 

Voegkleur bij donkere tegels

Bij donkere tegels is het precies hetzelfde, maar dan andersom. Wil je dat de voeglijnen wegvallen? Kies dan voor een donkere voegkleur. Dat zorgt voor een donkere wand. Liever wat meer ruimtelijk? Ga dan voor een neutrale, lichtgrijze kleur. Een lichtgrijze voeg wordt dan ook het meeste gekozen bij donkere tegels. Ook bij donkere tegels kun je gaan voor een industriële look. Kies een lichte of zelfs witte voeg, waardoor er een groot contrast ontstaat en deze wand de eyecatcher van de ruimte is.

 

Voegkleur bij gekleurde/kleurrijke tegels

Bij een gekleurde tegel kun je kiezen uit twee opties: een contrasterende kleur of dezelfde kleur voeg. Bijvoorbeeld een donkergroene tegel met een witte voeg. Wanneer je meer rust wil, kun je ervoor kiezen de voegkleur aan te passen aan de kleur van de tegels.

In het geval van kleurrijke tegels wil je de voegen vooral rustig houden. Kies voor wit, lichtgrijs of een kleur die past bij de tegels. Zo voorkom je dat er iemand duizelig wordt!

Houd er rekening mee dat voegkleuren na verloop van tijd kunnen vervagen of vuil kunnen worden. Kies daarom voor een voegkleur die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook praktisch en gemakkelijk te onderhouden.

Het kiezen van de juiste voegkleur voor je tegelwand of vloer is een belangrijke beslissing die invloed heeft op de algehele uitstraling van de ruimte. Door rekening te houden met factoren zoals tegelkleur, patroon, gewenste uitstraling en ruimtelijke eigenschappen, kun je een weloverwogen keuze maken die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel is. Vergeet niet om voegkleurstalen uit te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt, zodat je zeker bent van het eindresultaat.