Verschillende toepassingen van keramische tegels

buitentegels

Wanneer je nieuwe tegels zoekt, is de keuze eindeloos. Er is veel waar je op kunt letten, zoals de toepassingen van tegels. De ene tegel is meer geschikt voor een showroom en de andere tegel past weer beter op jouw nieuwe badkamerwand. Hoe weet je welke tegel waarvoor geschikt is? Wij helpen je uit de brand.  

Badkamertegels

Een badkamer is een plek waar het vaak nat of vochtig is. Daarnaast loop je er vaak met blote voeten en niet met vieze schoenen. Hiermee kun je rekening houden in je tegelkeuze. Het is erg belangrijk op te letten op de antislipwaarde van de tegels. Je wilt namelijk niet uitglijden over een natte vloer.

De antislipwaarde (R-waarde) geeft aan hoeveel grip een tegel heeft. De waardes je gebruikt variëren van 9 tot 12 met 9 als laagste waarde. Hoe hoger de waarde, hoe meer grip de tegel heeft. Voor badkamers wordt meestal R11 aangehouden. Maar voor ruimtes waar je met je blote voeten loopt is ook nog een andere antislipwaarde van toepassing, uitgedrukt in A, B en C. Bijna altijd hebben de waardes R9 en R10 ook de aanvulling A, dus deze zijn ook prima te gebruiken voor de badkamer in uw huis. Lees hier meer over de antislipwaarde voor blote voeten.

 

Tegels in een supermarkt

Er zijn veel dingen waar je op moet letten bij tegels in een supermarkt. De vloer heeft namelijk heel wat te verduren: vieze schoenen, winkelkarretjes, zware stellingen en producten die kapot vallen. Daar moeten de tegels wel tegen kunnen natuurlijk.

Daarom is het belangrijk om onder andere op de slijtwaarde te letten. De slijtvastheid van de oppervlakte van keramische tegels wordt gemeten aan de hand van de PEI (Porcelaine Enamel Institute) norm. Deze norm meet in welke slijtklasse een tegel valt en hoe goed deze bestendig is tegen krassend vuil.  Voor supermarkten is PEI 4 van toepassing: deze is geschikt voor zwaar belopen ruimtes. Naast de slijtwaarde is ook de krasvastheid weergegeven in MOHS van belang. Deze loopt van 1 tot 10 en geeft de relatieve hardheid aan van mineralen, zoals kalk (1). Voor een supermarkt bevelen wij minstens 7 aan. De vloer moet ook niet te glad zijn en makkelijk schoon te maken. Lees hier meer over de slijtwaarde van tegels.

 

Tegels in een autoshowroom

Een showroom moet luxe uitstralen, maar heeft tegelijkertijd een robuuste tegel nodig. De tegels mogen niet te glad zijn en moeten gemakkelijk schoon te maken zijn. Je mag natuurlijk geen bandensporen of olie zien en de vloer moet blijven glanzen.

Hier is het dus belangrijk dat de tegels een goede antislipwaarde hebben (R9/R10) en daarnaast een goede slijtwaarde. Denk aan PEI 4.

 

Tegels in de tuin

Ook in de tuin leg je natuurlijk niet zomaar elke tegel. Keramische tuintegels zijn het beste geschikt voor in de tuin. hebben het grote voordeel dat ze krasvast, kleurvast, vorstvrij en maatvast zijn. Ook nemen ze geen vuil of vocht op. Ze zijn mooi, blijven mooi en worden niet glad. Het zou namelijk zonde zijn als de tegels snel afslijten.